NIESMACZNE ASPEKTY ŻYWIENIA – SPOTKANIE ONLINE Z POLSKĄ AKADEMIĄ NAUK
„Fagi, czyli jak wirusy walczą z bakteriami chorobotwórczymi w żywności” taki wykład uczniowie klasy 1K mieli okazję wysłuchać 12 maja 2021 poprowadzony przez dr Annę Ogrodowczyk naukowca z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie w ramach popularyzacji nauki „Science SOS”.
Skrót wykładu:
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale również idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Wśród nich znajdziemy te o działaniu chorobotwórczym – bakterie takie jak Salmonella i Campylobacter, które wywołują groźne dla zdrowia zakażenia pokarmowe. Do infekcji może dojść wskutek spożycia niedogotowanego mięsa czy nieprawidłowego przygotowania i przechowywania produktów drobiowych. Wykorzystanie fagów – wirusów, które wybiórczo atakują bakterie, to nowa metoda walki z mikroorganizmami chorobotwórczymi, które znajdziemy w żywności.
Na koniec młodzież napisała test na platformie KAHOOT, a zwycięzcy dostaną nagrody od organizatora spotkania: Kinga Miśtak, Natalia Kowalik, Natalia Ożóg.
Inicjatorką spotkania była wicedyrektor Dorota Gabzdyl.
AMERYKA NIEODKRYTA – SPOTKANIE Z PRZEDSTAWICIELAMI KONSULATU AMERYKAŃSKIEGO W KRAKOWIE.
13.05.2021r. odbyło się spotkanie online z przedstawicielami Konsulatu Amerykańskiego
w Krakowie, którzy spotkali się z uczniami oraz nauczycielami Małopolskiej Szkoły Goscinności. Jego tematem były Parki Narodowe w Wirginii. Konsul zaprezentował największe atrakcje turystyczne regionu, kulturę i najlepsze kulinarne propozycje jednego ze stanu Ameryki Północnej. Spotkanie zostało zorganizowane z inicjatywy wicedyrektora Jacka Roga, a uczestniczyli w nim poza przedstawicielami konsulatu Pani Katarzyna Sobczak – kierownik zespołu współpracy międzynarodowej UMWM, Pani Monika Moniak, Pani Karina Chlebda, Pani Justyna Piechnik oraz uczniowie technikum turystyczno-gastronomicznego.
Inicjatorem spotkania był zastępca dyrektora ds. MCKZ: Jacek Róg