W piątkowe popołudnie, 27 kwietnia 2018 r. pożegnaliśmy abiturientów klas trzecich II Liceum Ogólnokształcącego i klas IV Technikum Turystyczno-Gastronomicznego. Na kilka dni przed rozpoczęciem egzaminu maturalnego absolwenci odebrali świadectwa ukończenia szkoły średniej. Uroczystość była okazją do podsumowania i do wyróżnienia najlepszych uczniów.
Zebrani w auli abiturienci pożegnanie ze szkołą rozpoczęli od wspomnień związanych z uchwaleniem Konstytucji 3 Maja, a następnie dyrektor szkoły Jerzy Niedenthal wręczył wyróżnionym uczniom dyplomy, puchary i nagrody rzeczowe. Na szczególne wyróżnienie zasłużyli laureaci i finaliści olimpiad przedmiotowych:
Kinga Stankowicz – klasa 3A
Finalistka etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Historycznej
Finalistka etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o III RP
Damian Nosidlak – klasa 3A
Laureat etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Prawach Człowieka w Świecie Współczesnym
Dwukrotny finalista etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o III RP
Paweł Nowak – klasa 4G
Laureat etapu centralnego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
Stypendysta Sapere Auso Małopolskiej Fundacji Stypendialnej
Maria Morus – klasa 4G
Finalistka etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Żywności
Natalia Pindel– klasa 4G
Finalistka etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Żywności
Yelyzaveta Kostromowa – klasa 3D
Laureatka etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Języka Rosyjskiego
Yevheniia Kukharuk – klasa 3A
Finalistka etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Języka Rosyjskiego
Agata Dmytrzyk – klasa 3A
Laureatka Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Uniwersytecie Jagiellońskim, zdobywczyni indeksu Uniwersytetu Jagiellońskiego
Katarzyna Wielgus – klasa 4T
Laureatka Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Uniwersytecie Jagiellońskim, zdobywczyni indeksu Uniwersytetu Jagiellońskiego
W tym roku po raz piąty wręczono nagrodę dla Absolwenta Roku. Jest to najwyższe wyróżnienie, jakie może otrzymać uczeń kończący Małopolską Szkołę Gościnności. Plebiscyt organizowany jest w celu wyłonienia najlepszego absolwenta spośród trzecich klas liceum i czwartych klas technikum. Spośród 14 nominowanych do tytułu Absolwent Roku 2018 kapituła konkursu wyłoniła dwóch zwycięzców.
Absolwentem Roku 2018 II Liceum Ogólnokształcącego został Damian Nosidlak z klasy 3A.
Osiągnięcia:
Dwukrotny finalista etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o III RP (2017 i 2018)
Dwukrotny laureat etapu okręgowego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o III RP (2017 i 2018)
Laureat etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Prawach Człowieka w Świecie Współczesnym (2018)
Finalista etapu centralnego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Prawach Człowieka w Świecie Współczesnym (2017)
Dwukrotny laureat etapu wojewódzkiego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Prawach Człowieka w Świecie Współczesnym (2017 i 2018)
Finalista etapu wojewódzkiego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Historycznej (2017)
Finalista etapu wojewódzkiego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Społeczeństwie (2017)
Dwukrotny uczestnik etapu wojewódzkiego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Prawie (2017 i 2018)
Uczestnik etapu wojewódzkiego Olimpiady Wiedzy o Prawach i Wolnościach Obywatelskich (2017)
Uczestnik etapu wojewódzkiego Olimpiady Wiedzy o Polsce i Świecie Współczesnym (2018)
Uczestnik etapu wojewódzkiego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Państwie i Prawie (2018)
Uczestnik etapu wojewódzkiego Ogólnopolskiej Olimpiady Przedmiotowej Losy Żołnierza i Dzieje Oręża Polskiego (2018)
Uczestnik I etapu Olimpiady Mediewistycznej (2018)
Uczestnik etapu wojewódzkiego Olimpiady Wiedzy Historycznej (2018)
1 miejsce w IX Powiatowym Konkursie Historycznym (2018)
Wyróżnienie w VIII Powiatowym Konkursie Historycznym (2016)
Wyróżnienie w XVII edycji Konkursu Geologiczno – Środowiskowego (2016)
Absolwentem Roku 2018 Technikum Turystyczno-Gastronomicznego została Maria Morus z klasy 4G.
Osiągnięcia:
Dwukrotna finalistka etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Żywności (2017 i 2018)
II miejsce w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywności (2017)
Uczestniczka etapu okręgowego Olimpiady Wiedzy o Żywności (2016)
Wyróżnienie w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym Smak Gościnności (2016)
III miejsce w Konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” (2017)
I miejsce w Powiatowym Konkursie Cukierniczym (2016)
Zdjęcia: MSG