W ramach projektu Erasmus+ gościliśmy w Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności uczniów oraz opiekunów z Francji ze szkoły Institut des Métiers w Saint-Etienne.
Podczas dwóch dni pobytu nasi goście spotkali się z Dyrekcją, zwiedzili naszą szkołę, zapoznali się z systemem szkolnictwa w Polsce oraz poznali miasto Myślenice. Przez dwa dni pobytu odbywały się w salach gastronomicznych MSG polsko-francuskie warsztaty kulinarne
W pierwszym dniu zaplanowano dzień kuchni polskiej. W salach gastronomicznych od rana panowała wrzawa, uczniowie klasy 3Gg wraz z opiekunami panią mgr Agata Róg oraz panią mgr Krystyną Kadzik przybliżyli młodzieży francuskiej kuchnię polską przygotowując wspólnie sałatkę, zupę chrzanową oraz lepiąc pierogi z nadzieniem wytrawnym i na słodko. Uczniowie z Francji byli zachwyceni smakiem polskich potraw.
W drugim dniu odbyły się warsztaty kuchni francuskiej dla naszych uczniów, młodzież przygotowała rewelacyjną Quiche lorraine-tartę z szynka i łososiem, CHOUX CHANTILLY –ptysie z bitą śmietaną, GRATIN DAUPHINOIS –zapiekankę ziemniaczaną, Estouffade de boeuf- gulasz wołowy oraz Tarte Citron Meringuée – tartę cytrynową z bezą.
Nie da się ukryć, że poprzez wspólnie spędzony czas uczniowie nabyli nie tylko sporo umiejętności kulinarnych, ale także nawiązali nowe relacje, a nawet przyjaźnie.
Oby więcej takich spotkań…