• Początek
  • Aktualności
  • Małopolska Szkoła Gościnności na szlaku warsztatów kulinarnych „Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski”

Małopolska Szkoła Gościnności na szlaku warsztatów kulinarnych „Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski”

Małopolska Szkoła Gościnności na szlaku warsztatów kulinarnych „Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski”

Kilkunastu uczniów naszej szkoły – przyszłych kucharzy, miało okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych z pokazem, których tematem przewodnim była jagnięcina podhalańska.

Warsztaty kulinarne i pokaz przeprowadził Pan Marcin Filipkiewicz, kucharz renomowanej krakowskiej restauracji, który oprócz pokazu i przeprowadzanych warsztatów udzielał młodzieży cennych informacji teoretycznych i wskazówek kulinarnych dotyczących przyrządzania jagnięciny.

Uczestników wydarzenia przywitali: Andrzej Pawlikowski – Dyrektor Szkoły oraz goście specjalni Robert Bylica – Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego i Anna Glixelli – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Pierwszą zaprezentowaną wykwintną potrawą warsztatów był Ragout z jagnięciny
z leśnymi grzybami podane z kopytkami, następnie przygotowano Rillettes (smarowidło) z Pstrąga Ojcowskiego, który jest produktem wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Jako dwa ostatnie dania uczestnicy przygotowali Ossobuco jagnięce na ziemniaczanym puree oraz comber jagnięcy z liśćmi brukselki i kalafiorem. Potrawy były tak samo smaczne, jak wyglądały.

Jagnięcina podhalańska w 2012 r. została wpisana do unijnego rejestru Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mięso jagnięce jest bardzo zdrowe i delikatne. Z uwagi na walory zdrowotne oraz smakowe promocja jagnięciny poprzez organizację warsztatów kulinarnych ma zachęcić młodzież do przyrządzania potraw z wykorzystaniem rodzimego produktu.

Organizacja warsztatów kulinarnych zainicjowana przez Województwo Małopolskie ma na celu podtrzymanie dziedzictwa kulinarnego, promocję i rozpowszechnianie wiedzy na temat wysokiej jakości produktów z Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.

zdjęcia: Agnieszka Dziwisz



Powrót na górę
Facebook