Małopolska Szkoła Gościnności na szlaku warsztatów kulinarnych „Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski”
Kilkunastu uczniów naszej szkoły – przyszłych kucharzy, miało okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych z pokazem, których tematem przewodnim była jagnięcina podhalańska.
Warsztaty kulinarne i pokaz przeprowadził Pan Marcin Filipkiewicz, kucharz renomowanej krakowskiej restauracji, który oprócz pokazu i przeprowadzanych warsztatów udzielał młodzieży cennych informacji teoretycznych i wskazówek kulinarnych dotyczących przyrządzania jagnięciny.
Uczestników wydarzenia przywitali: Andrzej Pawlikowski – Dyrektor Szkoły oraz goście specjalni Robert Bylica – Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego i Anna Glixelli – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
Pierwszą zaprezentowaną wykwintną potrawą warsztatów był Ragout z jagnięciny
z leśnymi grzybami podane z kopytkami, następnie przygotowano Rillettes (smarowidło) z Pstrąga Ojcowskiego, który jest produktem wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Jako dwa ostatnie dania uczestnicy przygotowali Ossobuco jagnięce na ziemniaczanym puree oraz comber jagnięcy z liśćmi brukselki i kalafiorem. Potrawy były tak samo smaczne, jak wyglądały.
Jagnięcina podhalańska w 2012 r. została wpisana do unijnego rejestru Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mięso jagnięce jest bardzo zdrowe i delikatne. Z uwagi na walory zdrowotne oraz smakowe promocja jagnięciny poprzez organizację warsztatów kulinarnych ma zachęcić młodzież do przyrządzania potraw z wykorzystaniem rodzimego produktu.
Organizacja warsztatów kulinarnych zainicjowana przez Województwo Małopolskie ma na celu podtrzymanie dziedzictwa kulinarnego, promocję i rozpowszechnianie wiedzy na temat wysokiej jakości produktów z Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.
zdjęcia: Agnieszka Dziwisz