W bieżącym roku szkolnym Olimpiada Wiedzy o Żywności odbywała się pod patronatem Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
Do etapu centralnego zakwalifikowało się 63 uczniów z 22 szkół. W dniach 18- 19 marca miały miejsce zmagania finałowe. Po napisaniu testu wyłoniona grupa 13 laureatów uczestniczyła w quizie a następnie szóstka najlepszych uczestników udzielała odpowiedzi ustnych na pytania konkursowe. Wśród zwycięzców 3 miejsce w OGÓLNOPOLSKIM ETAPIE OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWNOŚCI zdobyła Paulina Burkat z klasy 4G .
Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz rozwijanie współpracy pomiędzy szkołami.
Olimpiada jest organizowana dla uczniów kształcących się w szkole średniej, których ciekawi przebieg i kontrola jakości procesów technologicznych wytwarzania produktów spożywczych, a także magazynowanie surowców, oraz ocena jakości półproduktów i gotowych wyrobów, jak również ich spedycja. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas pracy z nauczycielem oraz wynikających z rozwoju własnych pasji. Finaliści otrzymują cenne nagrody rzeczowe, otrzymują zaświadczenie, na podstawie którego są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego ich kwalifikacje w zawodzie oraz indeksy na wyższe uczelnie w całym kraju.
Serdecznie gratulujemy Paulinie i życzymy powodzenia na maturze!
Opiekunem merytorycznym Pauliny była mgr inż. Barbara Latocha