Przemysław Baran finalistą XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Miło nam poinformować, że Przemysław Baran uczeń Technikum Turystyczno-Gastronomicznego został finalistą XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Jak można się dowiedzieć ze strony internetowej Olimpiady – „racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.”
Uczeń do olimpiady przygotowywał się się pod kierunkiem mgr Małgorzaty Bergel