W dniu 19.03.2021r. w Szczecinie odbył się centralny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Temat tegorocznej edycji olimpiady to: Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą. Program olimpiady obejmował wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno- chemicznych aspektów żywienia, technologii żywności i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Olimpiada składała się z 3 etapów:
– I etap – szkolny (wzięło w nim udział ponad 4000 tys. uczniów z całej Polski),
– II etap – okręgowy (zakwalifikowało się do niego 613 uczniów),
– III etap – centralny (do części pisemnej zakwalifikowało się 59 uczniów, a do części praktycznej 30 najlepszych uczniów).
Małopolską Szkołę Gościnności w tej olimpiadzie reprezentowała uczennica klasy 2d – Sylwia Płoskonka. Nasza uczennica dotarła do części praktycznej ostatniego etapu eliminacji centralnych ostatecznie zdobywając tytuł finalisty. Sylwia jest pierwszą uczennicą w historii szkoły, która w tej olimpiadzie zakwalifikowała się do ostatniego etapu olimpiady walcząc o tytuł laureata. Uczennicy gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w zdobywaniu wiedzy!
Opiekunem merytorycznym Sylwii była Pani mgr inż. Małgorzata Bergel. W przygotowaniach do rywalizacji pomagały również: Pani mgr Weronika Fijoł oraz Pani mgr inż. Agata Róg.
Facebook