7 kwietnia 2025 r. będzie jedną z ważniejszych dat, które zapiszą się w historii powstania Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.
To bowiem w tym dniu dokonano symbolicznego wbicia łopaty, które było gestem zapowiadającym rozpoczęcie budowy Centrum.
Była to również okazja do przybliżenia zaproszonym gościom idei, która przyświeca powstaniu BCU, dlatego uroczystość rozpoczęła się w auli szkoły, gdzie o projekcie opowiedziała Barbara Firek – Dyrektor ZS Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, wsparta przez przedstawicieli partnerów projektowych – dr Gabrielę Zięć z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Andrzeja Ławniczaka ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Chcieliśmy Państwa powitać w nowym świecie edukacji, a jest to świat umiejętności. Dzisiaj stawiamy pierwszy krok, by zacząć kształcić na miarę XXI wieku – powiedziała dyrektor Barbara Firek, witając zebranych w auli. Podkreślała jednocześnie jak istotnym elementem kształcenia zawodowego będą centra umiejętności, oparte na trójkącie wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
Zwróciła się również do władz województwa małopolskiego, które reprezentowali na uroczystości marszałek Łukasz Smółka i wicemarszałek Witold Kozłowski, z podziękowaniami za wsparcie merytoryczne i finansowe przedsięwzięcia, które finansowane jest z funduszy Unii Europejskiej i budżetu województwa małopolskiego.
Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka zaznaczył, że Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach będzie kształcić kadry w dziedzinie gastronomii. Rolą tego miejsca będzie nie tylko kształcenie nowoczesnej kadry mistrzów gastronomii i dbanie o to, byśmy odżywiali się zdrowo, ale także pokazywanie synergii: małopolskich producentów żywności roślinnej i zwierzęcej, czy świetnie rozwijającego się sektora produkcji wina. Małopolska żywność jest zdrowa i bezpieczna. To jest dostrzegane i doceniane nie tylko w naszym regionie, przez mieszkańców, ale także przez turystów, którzy przyjeżdżając do Małopolski często deklarują, że chcą skosztować naszych produktów, naszej tradycyjnej kuchni. Często podkreślam, że chciałbym, aby w Małopolsce była realizowana idea żywności od „wideł do widelca” – aby to, co jest produkowane w regionie trafiało na małopolskie stoły. Ta szkoła, jej kadra będą mocnym wsparciem w tym kierunku, bo są świetnie przygotowani by budzić pasję w młodych ludziach i to co najlepsze w Małopolsce promować – powiedział marszałek.
Witold Kozłowski – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego podziękował osobom zaangażowanym w projekt „Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w Myślenicach”, którzy swoją pracą przyczyniają się do powstania BCU. Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach to ukoronowanie wieloletnich działań rozwojowych naszej szkoły oraz efekt konsekwentnie realizowanych inwestycji. Przez lata udało nam się osiągnąć bardzo wiele – dziś z dumą możemy powiedzieć, że jesteśmy liderem branży – podkreślił.
Jak to jest w zwyczaju, budowę upamiętniono umieszczeniem w murach przyszłego budynku kapsuły czasu, w której złożono podpisany przez Łukasza Smółkę, Witolda Kozłowskiego i Barbarę Firek akt erekcyjny, przepis przeszłości podpisany przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, zdjęcie marszałka Łukasza Smółki, które wykonane zostało w dniu uroczystości oraz naszywkę z logo SKP wraz z bursztynem przywiezionym na tę okazję z Gdańska, gdzie SKP ma swoją siedzibę.
Plac budowy poświęcony został przez Księdza Kanonika Proboszcza Józefa Orawczaka.
Uroczystego wbicia łopaty dokonali:
Łukasz Smółka Marszałek Województwa Małopolskiego, Witold Kozłowski Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Danuta Kawa Przewodnicząca Komisji Edukacji, Barbara Firek Dyrektor Zespołu Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, Józef Tomal Starosta Powiatu Myślenickiego, Jarosław Szlachetka Burmistrz Miasta i Gminy Myślenice, Robert Bylica – Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Myślenice, Profesor Doktor habilitowana Aleksandra Duda – Dziekan Wydziału Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Andrzej Ławniczak przedstawiciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Stanisław Bisztyga – przyjaciel szkoły, Damian Pielichowski – przedstawiciel firmy Fraktal sp. z o.o.
Projekt „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) w branży hotelarsko – gastronomiczno – turystycznej, w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach” finansowany jest ze środków inwestycji Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności A3.1.1 Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie.
zdjęcia: Karolina Bednarz
Branżowe Centrum Umiejętności w MSG – istotne spotkanie
W czwartek 31 października w ramach posiedzenia wyjazdowego w Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności gościliśmy Komisję Edukacji, Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki Sejmiku Województwa Małopolskiego wraz z Wicemarszałkiem Województwa Małopolskiego Witoldem Kozłowskim.
Komisji, po krótkim zapoznaniu się ze strukturą i organizacją placówki, przedstawione zostały postępy prac w związku z realizacją projektu „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo w Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach”.
Projekt zakłada budowę siedziby Branżowego Centrum Umiejętności poprzez rozbudowę i przebudowę istniejącego budynku.
W nowopowstałym centrum znajdować się będą: nowoczesne pracownie gastronomiczna i mikrobiologii oraz sala wykładowa, w których prowadzone będą szkolenia dla branży gastronomicznej.
BCU prowadzić będzie szkolenia:
- Kucharz w cateringu dietetycznym
to szkolenia dla osób dorosłych (w ramach kwalifikacji sektorowej).
- Nowe trendy w gastronomii
to szkolenia dla osób od 14 do 24 lat.
- Jakość mikrobiologiczna w cateringu dietetycznym
to szkolenia dla nauczycieli.
W trakcie spotkania przedstawione zostały postępy prac w projekcie oraz omówiono problemy, z którymi boryka się zespół projektowy. Członkowie komisji, którzy po zaprezentowaniu aktualnego stanu inwestycji oraz planów na najbliższe miesiące, aktywnie włączyli się w dyskusję dotyczącą przyszłości BCU.
Ruszyły prace inwestycyjne związane z rozpoczęciem realizacji projektu Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.
W pierwszym etapie zaplanowano opracowanie Programu Funkcjonalno-Użytkowego dla zadania inwestycyjnego polegającego na zaprojektowaniu i wykonaniu robót budowlanych związanych z utworzeniem i wsparciem funkcjonowania BCU.
Pani Barbara Firek Dyrektor Zespołu Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach podpisała 9 września 2024 r. z firmą AG5 prowadzoną przez Dariusza Głoska umowę na opracowanie PFU.
Odbyło się również spotkanie robocze, podczas którego dokonano wizji w terenie oraz omówiono plan prac projektowych i budowlanych związanych z utworzeniem i wsparciem funkcjonowania BCU.
zdjęcia: Karolina Bednarz
Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach.
Branżowe Centra Umiejętności to nowość w polskim systemie oświaty wykraczająca poza dotychczasowe modele kształcenia. Ich celem jest wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w poszczególnych branżach, opierając się na wiedzy i doświadczeniu środowisk branżowych. To również zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach, które powstanie przy Małopolskiej Szkole Gościnności ukierunkowane będzie na kształcenie nowoczesnej kadry w dziedzinie gastronomii. Odpowiadając na aktualne zapotrzebowanie rynku utworzy kierunki związane z przygotowywaniem cateringu dietetycznego i nowych trendów w gastronomii.
W ramach działalności myślenickiego BCU przewidziano kursy i szkolenia dla uczniów, studentów, nauczycieli zawodu oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się.
Planowane szkolenia:
- Nowe trendy w gastronomii dla uczniów
W trakcie tego szkolenia uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków (np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja). Zajęcia będą opierały się na teorii, która zostanie również pokazana w praktyce. Grupę docelową stanowić będą uczniowie szkół branżowych, techników z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.
- Jakość mikrobiologiczna w cateringu dietetycznym dla nauczycieli kształcenia zawodowego
Będzie realizowane w celu poprawy bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki przeprowadzeniu zajęć praktycznych zostanie pokazane uczestnikom, jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jakie ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności. Grupę docelową stanowić będą nauczyciele zawodów z dziedziny technologii żywności lub gastronomii.
- Kucharz w cateringu dietetycznym dla osób związanych z branżą gastronomiczną
W trakcie tych zajęć słuchacze odbędą następujące kursy: – podstawy technologii gastronomicznej; – dietetyka z elementami żywienia człowieka; – higiena żywności; – opakowania w produkcji żywności; – catering dietetyczny. Grupę docelową stanowić będą osoby związane z branżą gastronomiczną, z co najmniej ukończoną szkoła branżową I, II stopnia lub ukończonym technikum w dziedzinie technologii żywności lub gastronomii.
- Nowe trendy w gastronomii dla studentów
Szkolenie składać się będzie z 2 części: – teoretycznej, prowadzonej przez wykwalifikowanych wykładowców Uniwersytetu Rolniczego; – praktycznej, prowadzonej przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Szkolenie przeznaczone będzie dla studentów kształcących się na kierunkach związanych z gastronomią lub posiadających wykształcenie w tym zakresie.
Każde ze szkoleń lub kursów będzie, dodatkowo, obejmować umiejętności cyfrowe oraz umiejętności związane z transformacją ekologiczną (tzw. zielone umiejętności – w zakresie ograniczania marnowania żywności).
W ramach przedsięwzięcia powstanie nowa kwalifikacja z zakresu edukacji pozaformalnej odpowiadająca na potrzeby branży gastronomicznej, która włączona zostanie do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Partnerzy projektu:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, którego członkowie tworzyć będą kadrę merytoryczną szkoleń. To szefowie kuchni, praktycy branży gastronomicznej i kelnerskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym.
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Jego wykładowcy tworzyć będą kadrę teoretyczną szkoleń. Krakowska uczelnia skupia się na rozwijaniu i upowszechnianiu wiedzy, tworząc innowacje sprzyjające osiąganiu bezpieczeństwa żywnościowego i neutralności klimatycznej.
Zanim jednak BCU w Myślenicach zacznie szkolić nowe kadry w branży gastronomicznej, w placówce przeprowadzona zostanie inwestycja, której celem będzie nadbudowanie części budynku szkoły na potrzebny BCU. Wykonane zostaną również prace związane z adaptacją już istniejących pomieszczeń. Dzięki przeprowadzonym pracom budowlanym BCU w Myślenicach wyposażone zostanie w nowoczesne pracownie gastronomiczne, sale wykładowe i bazę noclegową.