7 kwietnia 2025 r. będzie jedną z ważniejszych dat, które zapiszą się w historii powstania Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.
To bowiem w tym dniu dokonano symbolicznego wbicia łopaty, które było gestem zapowiadającym rozpoczęcie budowy Centrum.
Była to również okazja do przybliżenia zaproszonym gościom idei, która przyświeca powstaniu BCU, dlatego uroczystość rozpoczęła się w auli szkoły, gdzie o projekcie opowiedziała Barbara Firek – Dyrektor ZS Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, wsparta przez przedstawicieli partnerów projektowych – dr Gabrielę Zięć z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Andrzeja Ławniczaka ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Chcieliśmy Państwa powitać w nowym świecie edukacji, a jest to świat umiejętności. Dzisiaj stawiamy pierwszy krok, by zacząć kształcić na miarę XXI wieku – powiedziała dyrektor Barbara Firek, witając zebranych w auli. Podkreślała jednocześnie jak istotnym elementem kształcenia zawodowego będą centra umiejętności, oparte na trójkącie wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
Zwróciła się również do władz województwa małopolskiego, które reprezentowali na uroczystości marszałek Łukasz Smółka i wicemarszałek Witold Kozłowski, z podziękowaniami za wsparcie merytoryczne i finansowe przedsięwzięcia, które finansowane jest z funduszy Unii Europejskiej i budżetu województwa małopolskiego.
Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka zaznaczył, że Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach będzie kształcić kadry w dziedzinie gastronomii. Rolą tego miejsca będzie nie tylko kształcenie nowoczesnej kadry mistrzów gastronomii i dbanie o to, byśmy odżywiali się zdrowo, ale także pokazywanie synergii: małopolskich producentów żywności roślinnej i zwierzęcej, czy świetnie rozwijającego się sektora produkcji wina. Małopolska żywność jest zdrowa i bezpieczna. To jest dostrzegane i doceniane nie tylko w naszym regionie, przez mieszkańców, ale także przez turystów, którzy przyjeżdżając do Małopolski często deklarują, że chcą skosztować naszych produktów, naszej tradycyjnej kuchni. Często podkreślam, że chciałbym, aby w Małopolsce była realizowana idea żywności od „wideł do widelca” – aby to, co jest produkowane w regionie trafiało na małopolskie stoły. Ta szkoła, jej kadra będą mocnym wsparciem w tym kierunku, bo są świetnie przygotowani by budzić pasję w młodych ludziach i to co najlepsze w Małopolsce promować – powiedział marszałek.
Witold Kozłowski – Wicemarszałek Województwa Małopolskiego podziękował osobom zaangażowanym w projekt „Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w Myślenicach”, którzy swoją pracą przyczyniają się do powstania BCU. Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach to ukoronowanie wieloletnich działań rozwojowych naszej szkoły oraz efekt konsekwentnie realizowanych inwestycji. Przez lata udało nam się osiągnąć bardzo wiele – dziś z dumą możemy powiedzieć, że jesteśmy liderem branży – podkreślił.
Jak to jest w zwyczaju, budowę upamiętniono umieszczeniem w murach przyszłego budynku kapsuły czasu, w której złożono podpisany przez Łukasza Smółkę, Witolda Kozłowskiego i Barbarę Firek akt erekcyjny, przepis przeszłości podpisany przez przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, zdjęcie marszałka Łukasza Smółki, które wykonane zostało w dniu uroczystości oraz naszywkę z logo SKP wraz z bursztynem przywiezionym na tę okazję z Gdańska, gdzie SKP ma swoją siedzibę.
Plac budowy poświęcony został przez Księdza Kanonika Proboszcza Józefa Orawczaka.
Uroczystego wbicia łopaty dokonali:
Łukasz Smółka Marszałek Województwa Małopolskiego, Witold Kozłowski Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Danuta Kawa Przewodnicząca Komisji Edukacji, Barbara Firek Dyrektor Zespołu Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, Józef Tomal Starosta Powiatu Myślenickiego, Jarosław Szlachetka Burmistrz Miasta i Gminy Myślenice, Robert Bylica – Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Myślenice, Profesor Doktor habilitowana Aleksandra Duda – Dziekan Wydziału Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Andrzej Ławniczak przedstawiciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Stanisław Bisztyga – przyjaciel szkoły, Damian Pielichowski – przedstawiciel firmy Fraktal sp. z o.o.
Projekt „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) w branży hotelarsko – gastronomiczno – turystycznej, w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach” finansowany jest ze środków inwestycji Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności A3.1.1 Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie.
zdjęcia: Karolina Bednarz