VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny
Smak Gościnności 2025 Małopolskie Produkty Tradycyjne i Regionalne
Święto kulinarnych pasji i tradycji Małopolski!
Gala finałowa VI Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności 2025” odbyła się 11.03.2025 roku w ZS Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach, przyciągając miłośników dobrej kuchni, ekspertów w branży gastronomicznej oraz szereg znamienitych gości wspierających edukację zawodową.
Konkurs, który zyskał prestiż na międzynarodowej arenie kulinarnej od 2015 roku promuje regionalne i tradycyjne produkty Małopolski, stając się jednym z ważniejszych wydarzeń branżowo – edukacyjnych.
Wśród honorowych gości znaleźli się:
Pan Artur Pasek I Wicekurator Oświaty w Krakowie,
Pan Dariusz Styrna Dyrektor Departamentu Edukacji UMWM,
Pan Roberta Bylica Wiceburmistrz Miasta i Gminy Myślenice.
Swoją obecnością, popierając inicjatywę Konkursu wsparcia udzielili przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej:
Pani Joanna Kęs, Dyrektor ds. personalnych Holiday Inn,
Pani Joanna Kłeczek – Kacza, Kierownik Regionalnych Kierowników HR w Orbis SA,
Pan Marcin Polus, Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
Pan Michał Kuduk szef kuchni Hotelu Kossak,
Pan Łukasz Grabowski – wieloletni szef kuchni,
Pan Jakub „Komar” Antoniszak wieloletni szef kuchni, specjalista kuchni azjatyckich.
Obecność i inspirujące wystąpienie gościa specjalnego Pana Mikołaja Reya, finalisty MasterChef i twórcy reportaży kulinarnych sprawiły, że wydarzenie zyskało wyjątkowy charakter.
Patronatem honorowym konkurs objęli:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Czesław Siekierski,
Marszałek Województwa Małopolskiego Pan Łukasz Smółka,
Małopolski Kurator Oświaty dr Gabriela Olszowska.
Patronat merytoryczny sprawowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Patronat medialny zapewniła Myślenice iTV, obecne w trakcie wydarzenia były również inne media jak Gazeta Myślenicka, Sedno.
Konkurs zyskał wsparcie licznych partnerów:
Accor Hotel Group /Grupy Hotelowej Orbis,
Wawel SA,
Miody Beskidzkie – Żwirski,
Fuji Yaki Asian Food,
Rada Rodziców przy ZS MSG.
Konkurs – Smak Gościnności 2025 i pasja gotowania!
Konkurs Smak Gościnności jest dedykowany wszystkim miłośnikom gotowania, którzy przyczyniają się do popularyzowania kultury kulinarnej. Jego celem jest promowanie kuchni regionalnej, opartej na produktach tradycyjnych małopolski, a także integracja młodzieży i nauczycieli szkół gastronomicznych.
Edycja 2025 została zainspirowana Miodem Spadziowym z Beskidu Wyspowego, specjałem, który na stałe wpisał się w kulinarną tradycję regionu.
Historia Konkursu i jego ewolucja!
Pierwsza edycja konkursu miała miejsce w 2015 roku, tematem przewodnim było „Jabłko z Raciechowic”. Każda kolejna miała swoje unikalne wyzwanie: Charsznicka Kapusta, Jagnięcina Podhalańska, Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca oraz Suska Sechlońska.
Tegoroczna edycja była wyjątkowa, poza rywalizacją konkursową czas został wykorzystany optymalnie na zajęcia fakultatywne jak:
- wykład naukowy: „Wegetarianie, a wszystkożercy – kto ma rację?” wygłoszony przez dr hab. inż. Marzenę Zając pracownika naukowego UR w Krakowie
- pokaz Sushi z degustacją w wykonaniu Pana Jakuba „Komar” Antoniszaka Sushi Mastera
Rywalizacja i wysoki poziom Konkursu!
Uczestnicy, pracujący w dwuosobowych zespołach, mieli za zadanie przygotować jedną przystawkę i jedno danie główne w ciągu 150 minut. Praca uczestników oceniana była przez:
Jury techniczne w składzie:
Pan Marcin Polus – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Pan Michał Kuduk – szef kuchni w Hotelu Kossak
Jury degustacyjne w składzie:
Pani Joanna Kłeczek-Kacza – Kierownik Regionalnych Kierowników HR w Orbis SA
dr hab. inż. Adam Florkiewicz – Profesor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Pan Łukasz Grabowski – szef kuchni reprezentujący, Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Zwycięzcy VI Edycji Kulinarnego Konkursu Smak Gościnności 2025
Wśród laureatów znalazły się następujące drużyny:
I miejsce Wiktoria Niewiara i Filip Pluta, opiekun Pan Marcin Majka z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
II miejsce Anna Rapacz i Katarzyna Krzysztofek, opiekun Pani Anna Stasik z Zespołu Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
III miejsce Marlena Wrębiak i Maja Płoszajska, opiekun pani Elżbieta Kurowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Nagrody w VI Międzynarodowym Konkursie Kulinarnej Smak Gościnności 2025
Wszyscy uczestnicy Konkursu otrzymali wyróżnienie, które stanowi uznanie za włożony wysiłek i zaangażowanie w przygotowanie potraw oraz nagrody rzeczowe od sponsorów i partnerów wydarzenia.
Za zajęcie I, II i III miejsca w konkursie uczestnicy otrzymali dyplom oraz nagrody rzeczowe, vouchery od partnerów i sponsorów, a Szkoła którą reprezentowali – puchar „Smak Gościnności 2025”.
Szanowni Państwo, do zobaczenia za rok!
zdjęcia: Janusz Kaleta