Smak Gościnności 2025

VI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny

Smak Gościnności 2025 Małopolskie Produkty Tradycyjne i Regionalne

 

Święto kulinarnych pasji i tradycji Małopolski!

Gala finałowa VI Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności 2025” odbyła się 11.03.2025 roku  w ZS Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach, przyciągając miłośników dobrej kuchni, ekspertów w branży gastronomicznej oraz szereg znamienitych gości wspierających edukację zawodową.

Konkurs, który zyskał prestiż na międzynarodowej arenie kulinarnej od 2015 roku promuje regionalne i tradycyjne produkty Małopolski, stając się jednym z ważniejszych wydarzeń branżowo – edukacyjnych.

 

Wśród honorowych gości znaleźli się:

Pan Artur Pasek I Wicekurator Oświaty w Krakowie,

Pan Dariusz Styrna Dyrektor Departamentu Edukacji UMWM,

Pan Roberta Bylica Wiceburmistrz Miasta i Gminy Myślenice.

Swoją obecnością, popierając inicjatywę Konkursu wsparcia udzielili przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej:

Pani Joanna Kęs, Dyrektor ds. personalnych Holiday Inn,

Pani Joanna Kłeczek – Kacza, Kierownik Regionalnych Kierowników HR w Orbis SA,

Pan Marcin Polus, Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,

Pan Michał Kuduk szef kuchni Hotelu Kossak,

Pan Łukasz Grabowski – wieloletni szef kuchni,

Pan Jakub „Komar” Antoniszak wieloletni szef kuchni, specjalista kuchni azjatyckich.

Obecność i inspirujące wystąpienie gościa specjalnego Pana Mikołaja Reya, finalisty MasterChef i twórcy reportaży kulinarnych sprawiły, że wydarzenie zyskało wyjątkowy charakter.

 

Patronatem honorowym konkurs objęli:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Czesław Siekierski,

Marszałek Województwa Małopolskiego Pan Łukasz Smółka,

Małopolski Kurator Oświaty dr Gabriela Olszowska.

 

Patronat merytoryczny sprawowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

 

Patronat medialny zapewniła Myślenice iTV, obecne w trakcie wydarzenia były również inne media jak Gazeta Myślenicka, Sedno.

Konkurs zyskał wsparcie licznych partnerów:

Accor Hotel Group /Grupy Hotelowej Orbis,

Wawel SA,

Miody Beskidzkie – Żwirski,

Fuji Yaki Asian Food,

Rada Rodziców przy ZS MSG.

 

Konkurs – Smak Gościnności 2025 i pasja gotowania!

Konkurs Smak Gościnności jest dedykowany wszystkim miłośnikom gotowania, którzy przyczyniają się do popularyzowania kultury kulinarnej. Jego celem jest promowanie kuchni regionalnej, opartej na produktach tradycyjnych małopolski, a także integracja młodzieży i nauczycieli szkół gastronomicznych.

Edycja 2025 została zainspirowana Miodem Spadziowym z Beskidu Wyspowego, specjałem, który na stałe wpisał się w kulinarną tradycję regionu.

 

Historia Konkursu i jego ewolucja!

Pierwsza edycja konkursu miała miejsce w 2015 roku, tematem przewodnim było „Jabłko z Raciechowic”. Każda kolejna miała swoje unikalne wyzwanie: Charsznicka Kapusta, Jagnięcina Podhalańska, Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca oraz Suska Sechlońska.

Tegoroczna edycja była wyjątkowa, poza rywalizacją konkursową czas został wykorzystany optymalnie na zajęcia fakultatywne jak:

  • wykład naukowy: „Wegetarianie, a wszystkożercy – kto ma rację?” wygłoszony przez dr hab. inż. Marzenę Zając pracownika naukowego UR w Krakowie
  • pokaz Sushi z degustacją w wykonaniu Pana Jakuba „Komar” Antoniszaka Sushi Mastera

 

Rywalizacja i wysoki poziom Konkursu!

Uczestnicy, pracujący w dwuosobowych zespołach, mieli za zadanie przygotować jedną przystawkę i jedno danie główne w ciągu 150 minut. Praca uczestników oceniana była przez:

Jury techniczne w składzie:

Pan Marcin Polus – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Pan Michał Kuduk – szef kuchni w Hotelu Kossak

Jury degustacyjne w składzie:

Pani Joanna Kłeczek-Kacza – Kierownik Regionalnych Kierowników HR w Orbis SA

dr hab. inż. Adam Florkiewicz – Profesor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Pan Łukasz Grabowski – szef kuchni reprezentujący, Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników

 

Zwycięzcy VI Edycji Kulinarnego Konkursu Smak Gościnności 2025

Wśród laureatów znalazły się następujące drużyny:

I miejsce Wiktoria Niewiara i Filip Pluta, opiekun Pan Marcin Majka z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

II miejsce Anna Rapacz i Katarzyna Krzysztofek, opiekun Pani Anna Stasik z Zespołu Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach

III miejsce Marlena Wrębiak i Maja Płoszajska, opiekun pani Elżbieta Kurowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi

 

Nagrody w VI Międzynarodowym Konkursie Kulinarnej Smak Gościnności 2025

Wszyscy uczestnicy Konkursu otrzymali wyróżnienie, które stanowi uznanie za włożony wysiłek i zaangażowanie w przygotowanie potraw oraz nagrody rzeczowe od sponsorów i partnerów wydarzenia.

Za zajęcie I, II i III miejsca w konkursie uczestnicy otrzymali dyplom oraz nagrody rzeczowe, vouchery od partnerów i sponsorów, a Szkoła którą reprezentowali – puchar „Smak Gościnności 2025”.

 

Szanowni Państwo, do zobaczenia za rok!

zdjęcia: Janusz Kaleta

Mapka województwa

Zespół Szkół
 Małopolska Szkoła Gościnności  
 im. Tytusa Chałubińskiego

32-400 Myślenice
ul. Zdrojowa 18  
tel: [12] 272 04 24
fax: [12] 272 12 46

Znajdź nas na:

Powrót na górę
Facebook