Konkurs „Wariacje z gęsiny zatorskiej w zimowej odsłonie” – „Mam zawód. Mam fantazję” w Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
23 marca w Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach odbył się konkurs Mam Zawód. Mam Fantazję zorganizowany w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II przez Departament Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Do udziału w konkursie zgłosiło się 11 zespołów dwuosobowych z regionu Małopolski. Po rozwiązaniu testu sprawdzającego znajomość produktów regionalnych i tradycyjnych, wyłoniono 6 najlepszych drużyn z Wadowic, Tarnowa, Nawojowej, Łącka, Krakowa i Myślenic, które stanęły do rywalizacji w pracowniach gastronomicznych ZS MSG w zakresie: „Wariacje z gęsiny zatorskiej w zimowej odsłonie” Naszą szkołę w tym konkursie reprezentowali: Julia Kaszuba oraz Adrian Mizera z klasy 3GG Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zakąski zimnej oraz dania głównego z gęsiny z wykorzystaniem produktów tradycyjnych i regionalnych. Pracę uczestników oraz niesamowite efekty końcowe oceniało Jury pod przewodnictwem Szefa Kuchni Łukasza Grabowskiego ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, w którego skład weszły Panie Monika Gabryszewska oraz Katarzyna Szpala z ramienia Departamentu Edukacji Urzędu Marszałkowskiego. Decyzją Jurorów w konkursie zajęli uczniowie:I miejsce – Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych z Tarnowa, który przygotował zakąskę: Pierś gęsia sous vide z czekoladą oraz danie główne: Confitowane udko z puree z kiszonej kapusty
II miejsce – Zespół Szkół Ponadpodstawowych z Nawojowej, za zakąskę: Parfait z wątróbek gęsich w glazurze z konfitury borówkowo – jabłkowej na grillowanym obwarzanku krakowskim oraz danie główne: Filet z gęsi na puree serowym z sosami, musem z boczku i pianką z pomidorów III miejsce – Technikum Turystyczno -Gastronomiczne ZS MSG z Myślenic, za zakąskę: Pate z gęsiej wątróbki z chutney i obwarzankiem krakowskim oraz danie główne: Rolada z gęsiny zatorskiej z sosem winnym i puree z selera oraz karmelizowaną marchwiąGratulujemy wszystkim Uczestnikom a szczególnie Julii i Adrianowi i życzymy dalszych sukcesów!
grafika: https://zawodowa.malopolska.pl/mam-zawod-mam-fantazje