„Smak Gościnności 2015” – kulinarna rywalizacja w MSG

 

 

W miniony weekend dziesięć szkół gastronomicznych z Polski rywalizowało w I Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym Szkół Ponadgimnazjalnych „Smak Gościnności 2015” z raciechowickim jabłkiem w tle, zorganizowanym przez Małopolską Szkołę Gościnności.

Dania oceniło jury techniczne w składzie:
- Leszek Kawa - Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Paweł Wojtyga - Kucharz specjalista,
- Piotr Papież – Farutex,
- Robert Kopacz - Regionalny Doradca Kulinarny Unilever
Jury degustacyjne:
- Teresa Starmach – Radna Sejmiku Województwa Małopolskiego IV kadencji
- Prof. dr hab. Teresa Fortuna – Dziekan Wydziału Technologii Żywienia UR Kraków
- Dr hab. Agnieszka Filipiak – Florkiewicz – Prodziekan Wydziału Technologii Żywienia UR
- Jarosław Szlachetka – Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego,
- Anna Grzegórzko-Piętak – Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego UMWM
- Piotr Sendor - Agencja Rynku Rolnego oddz./Kraków

Oceniono nie tylko smak potraw, ale jej oryginalność, sposób prezentacji, przygotowanie i organizację pracy na kuchni.  Spośród uczestników wyłoniono trzech laureatów, a firma Farutex ufundowała dodatkowo nagrodę specjalną.
Laureatami konkursu zostali:
1 miejsce - Leszek Czytajło - reprezentant Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie który przyrządził:
PRZEKĄSKĘ: Rolada z indyka na galaretce z Jabłka Raciechowickiego, z karmelizowaną marchewką i pomarańczą
DANIE ZASADNICZE: Pierś z kaczki marynowana w soku jabłkowym na musie jabłkowo – korzennym, z sosem żurawinowo – rozmarynowym i ziemniaczkami szafranowymi foudante.
2 miejsce - Maciej Kluba z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
3 miejsce - Krzysztof Jakubiak z Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach.

W konkursie wzięły udział szkoły z Krakowa, Wadowic, Myślenic, Limanowej, Bochni, Dąbrowicy i Polanicy Zdroju.

Partnerami konkursu była Gmina Raciechowice, reprezentowana przez wójta Marka Gabzdyla.

Sponsorami: Farutex, Unilever i Małopolanka.

Patronat merytoryczny sprawowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Patronat honorowy nad konkursem objął Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa, Małopolski Kurator Oświaty Aleksander Palczewski i Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie  Prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady.

Małopolską Szkołę Gościnności w konkursie reprezentowała Monika Szklarz z klasy 2G pod opieką Anny Stasik i Adama Bieńko.

 

Relacja Telewizji Kłodzkiej

Dodała AK
22.04.2015

zsp.edu.pl