Sukcesy w konkursach zawodowych - ARCHIWUM

SUKCESY UCZNIÓW MSG W KONKURSACH ZAWODOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2016/2017


 

WIELKI FINAŁ KONKURSU WIEDZY TURYSTYCZNEJ I INFORMATYCZNEJ

XII edycja Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Ekologii dobiegła końca. 10 marca 2017 roku w siedzibie uczelni na Zamku Suskim odbył się pasjonujący finał. Prace uczestników oceniało jury złożone z nauczycieli akademickich oraz przedstawicieli władz uczelni. Kuratorium Oświaty w Krakowie reprezentowała Edyta Stradomska – Starszy Wizytator.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem i wzięło w nim udział 436 maturzystów, z czego w samym finale – 51 uczniów z 24 szkół z terenu całego województwa małopolskiego, a także śląskiego. Finaliści reprezentowali m.in. szkoły średnie z: Krakowa, Zakopanego, Nowego Sącza, Kalwarii Zebrzydowskiej, Oświęcimia, Kęt, Bochni, Limanowej, Mszany Dolnej, Wadowic, Myślenic, Wieliczki, Siemianowic Śląskich, Ropczyc oraz Suchej Beskidzkiej. Laureaci wywalczyli główne nagrody – studia na Wydziale Informatyki oraz Wydziale Turystyki i Rekreacji WSTiE, czyli indeksy jeszcze przed maturą. Ponadto WSTiE ufundowała wiele atrakcyjnych nagród elektronicznych, książki i dyplomy. Konkurs przebiegał na wysokim poziomie i dał możliwość rywalizacji z najlepszymi.

Nasze uczennice -  z klasy 4T - Kamila Tylek oraz Patrycja Serafin zajęły kolejno III miejsce oraz wyróżnienie.

Serdecznie gratulujemy sukcesu!

Źródło: www.wste.edu.pl

Dodała:AA
10/04/2017


 

 FINAŁ OLIMPIADY WIEDZY O TURYSTYCE – PATRYCJA SERAFIN LAUREATKĄ!

Z wielką przyjemnością informujemy, że Patrycja Serafin uczennica Technikum Turystyczno Gastronomicznego została laureatką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy
o Turystyce.
W dniach 27-30 marca 2017r. w Spale trwały wieloetapowe zmagania finałowe olimpiady. Tematem wiodącym była „Turystyka kulinarna - apetyt na region”. Patrycja w swym wystąpieniu zaprezentowała walory i potencjał turystyczny produktu tradycyjnego Małopolski: Jagnięciny Podhalańskiej - pachnącej halami. Pokusiła się również o wytyczenie autorskiego - tematycznego szlaku kulinarnego.

W eliminacjach etapu centralnego w części pierwszej uczeń rozwiązuje 40 zadań testowych,
z zakresu różnych treści i umiejętności w zawodzie technik obsługi turystycznej. W części drugiej przedstawia publicznie, przygotowaną wcześniej, prezentację multimedialną o turystyce kulinarnej związaną z tematem przewodnim. Spośród uczestników eliminacji etapu centralnego do ścisłego finału kwalifikuje się 15 uczniów, którzy uzyskali największą liczbę punktów łącznie z pierwszej i drugiej części eliminacji. Finał etapu centralnego polega na opracowaniu programu jednodniowej wycieczki po wybranym mieście/regionie turystycznym Europy, na podstawie materiałów przygotowanych przez organizatorów (mapy, przewodniki, katalogi biur podróży, w tym także
w językach obcych). Następnie uczeń wykorzystując techniki prezentacji i sprzedaży produktu przedstawia publicznie swoją propozycję.

Serdecznie gratulujemy, życząc dalszych sukcesów!

Tekst: Karina Chlebda

Dodała:AA
3/04/2017


 NA PODIUM - 3 MIEJSCE W KONKURSIE KULINARNYM PODRÓŻ PRZEZ SMAKI!

W dniu 4 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, odbył się finał XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych pn. „Podróż przez smaki”. Patronat nad konkursem obieli: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa, Małopolski Kurator Oświaty oraz Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego.

Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: barman, kelner, kucharz. Nasza szkoła podjęła zmagania tylko w jednej kategorii: kucharz. Uczeń klasy 2G Emil Kasprzycki zajął 3 miejsce odbierając nagrody rzeczowe i puchar z rąk Teo Vafidisa. W składzie jurorskim znajdowało się wielu znakomitych kucharzy z krakowskich restauracji np. Marcin Filipkiewicz który przygotował również krótki pokaz dla uczniów i nauczycieli pt. „Desery w nowej odsłonie”.

Naszemu uczniowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w konkursach zawodowych.

 


FINAŁ OLIMPIADY WIEDZY O TURYSTYCE – WALCZYMY O TYTUŁ EKSPERTA TURYSTYKI!

Z wielką  przyjemnością informujemy, że Patrycja Serafin uczennica kl. IV T – Technik obsługi turystycznej została finalistką  IV Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Katarzyna Wielgus uczennica  kl. III T uzyskała bardzo wysoką lokatę, jedynie 2 pkt dzieliły ją od wejścia do grona finalistów.

Zmagania  etapu centralnego odbędą się 27-30 marca 2017r. w Spale – życzymy wytrwałości i dalszych sukcesów.


 

 I POWIATOWY KONKURS CUKIERNICZY - TORT CZEKOLADOWY

 

Dnia 02.12.2016r w Zespole Szkół im. ks. Prof. Józefa Tischnera w Dobczycach odbył się I Powiatowy Konkurs Cukierniczy pt. "Tort Czekoladowy" pod patronatem Wawel SA. Celem konkursu było rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniow, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, wspomaganie rozwoju osobistego i zawodowego oraz rozwijanie kreatywności i uzdolnień artystycznych. Uczniowie naszej szkoły pod opieką mgr Agaty Róg wzięli udział w dwóch kategoriach, zajmując wyspokie lokaty.

 W kategorii Pasjonatów uczennica klasy 3G Maria Morus, wykonując tort czekoladowo – porzeczkowy z kokosem o nazwie "Morusowa Wyspa" zajęła I miejsce.

 W kategorii Uczniowskiej zespół Paweł Nowak i Magdalena Chudaszek z klasy 3G zajął III miejsce, tworząc tort czekoladow – limonkowy z bazylią o nazwie " Czekoladowe Lustro" autorskiego przepisu.

 Uczestnicy oceniani byli przez jury technicze oraz degustacyjne w składzie:

 - Głowny Cukiernik Cukierni Złoty Kłos specjalizujący sie w produkcji tortow – Kamil Matuła

 - Dyrektor Wawel SA – Wojciech Winkel

 - Dyrektor Wawel SA – Magdalena Polczyk

 - Nauczyciele przedmiotów zawodowych.

 Uroczystego wręczenia nagród dokonali: członkowie jury, Zarząd Powiatu Myślenickiego ze Starostą - Józefem Tomalem i Wicestarostą – Tomaszem Susiem na czele, Burmistrz Dobczyc – Paweł Machnicki oraz dyrekcja Zespołu Szkół.

 


XIX OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI

 

W piątek, 25.11.2016 r. w siedmiu okręgach całej Polski, rozstrzygnięty został etap okręgowy XIX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.

Spośród 968 uczestników eliminacji szkolnych wyłoniono 168 uczniów z 44 szkół, którzy w tym dniu rywalizowali ze sobą o prawo do udziału w etapie centralnym. Stawką rozgrywek finałowych, które odbędą się w marcu 2017 r. w Poznaniu, jest zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz indeks na kierunki spożywcze wybranej uczelni.

Reprezentacja MSG w składzie -  Maria Morus, Natalia Pindel, Dominika Protas i Paweł Nowak z klasy 3G - walczyła o wygraną w Jaśle. W tym okręgu we współzawodnictwie wzięło udział 14-tu uczestników z różnych szkół takich jak Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, VI Liceum Ogólnokształcące w Krakowie, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle oraz  z naszej.

Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. Pierwszym z nich był test, który pozwolił wyłonić finałową piątkę, ta zaś zaprezentowała swoją wiedzę podczas części ustnej, odpowiadając na wylosowane pytania. Uczniowie naszej szkoły uplasowali się na IV (Maria Morus) i V miejscu (Natalia Pindel). Poziom trudności olimpiady był bardzo wysoki, ponieważ obejmował zakres chemii rozszerzonej oraz bloki: przetwórczy, analityczny żywnosci oraz ekonomiczny.

Przygotowanie uczniów do Olimpiady wymagało ciężkiej pracy i połączenia wiedzy z różnych przedmiotów, ale panie - Celina Warchał, Magdalena Ulman oraz Agata Róg, które pracowały z uczniami stanęły na wysokości zadania i jesteśmy w pierwszej piątce.
Z niecierpliwoscią czekamy na styczniowe wyniki, które zadecydują o tym czy nasze uczennice dostały się do etapu centralnego Olimpiady.

 


 

NA FALI SUKCESU - KONKURS STÓŁ PIĘKNIE NAKRYTY

 

W dniu 19 listopada uczniowie z naszej szkoły wzięli udział w XIII edycji Małopolskiego Konkursu Stół Pięknie Nakryty. Temat tegorocznej edycji Konkursu brzmiał: Stół pięknie nakryty - ryby morskie na polskim stole. W konkurencji wzięło udział 7 zespołów z całej Małopolski m.in. z Krakowa, Tarnowa, Nowego Targu, Trzebini i Myślenic. MSG reprezentowali uczniowie Emil Kasprzycki z 2G i Oliwia Żak z 2K. Zadaniem uczniów było przygotowanie przekąski, napoju mieszanego i nakrycia stołu zgodnie z tematyką konkursu. Reprezentanci naszej szkoły przygotowali danie o wdzięcznewj nazwie "Ziemia-morze"- halibut z puree z pasternaku w sosie winno-cytrynowym.

 

Zespoł Małopolskiej Szkoły Gościnności zajął 3 miejsce. Przygotowaniem uczniów do konkursu zajmowali się Pan Adam Bieńko, Pani Anna Stasik i Pani Małgorzata Bergel.

 


 OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH

233 uczniów z całego kraju rywalizowało w finale XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, który przeprowadzony został w dniach 28-30 maja 2015 r. na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Małopolską Szkołę Gościnności reprezentował Marcin Maślanka z klasy 3G, który zajął bardzo wysokie 5 miejsce i uzyskał tytuł laureata.

Dzięki tak wysokiej lokacie Marcin Maślanka będzie zwolniony z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i zyskał możliwość studiowania na wielu prestiżowych uczelniach rolniczych w kraju.

Nasz reprezentant przygotowywał się do olimpiady pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: Weroniki Fijoł, Małgorzaty Bergel i Anny Stasik. 


OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ

W dniach 20-23 kwietnia 2015 r. w Kołobrzegu odbył się ogólnopolski finał VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Hasłem przewodnim tegorocznej edycji Olimpiady były „Usługi hotelarskie w środkach transportu”.

Naszą szkolę reprezentowała Maria Soczówka – uczennica klasy 3H.

Z pośród prawie 200 najlepszych uczniów w Polsce, nasza reprezentantka znalazła się na miejscu 23-24. W finale na uczestników czekał test wiedzy oraz praktyczne zadania dotyczące obsługi konsumenta i kontaktu (w języku obcym) z gościem w recepcji hotelu.

Nasza reprezentantka przygotowywała się do olimpiady pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: Kariny Chlebdy i Justyny Piechnik zaś opiekę w czasie finału VII OWH pełnił Wojciech Pałka.


OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH

W zmaganiach XXXIX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych Małopolską Szkołę Gościnności reprezentuje uczeń klasy 3G Marcin Maślanka. 18 kwietnia w eliminacjach okręgowych olimpiady Marcin uzyskał II miejsce i zakwalifikował się do ETAPU CENTRALNEGO. 

Opiekun: mgr Weronika Fijoł


II OLIMPIADA WIEDZY O TURYSTYCE - ETAP CENTRALNY

W dniach 8-11.04.2015 r. Kamila Bilińska z 2T i Joanna Szczurek z 3T pod opieką Pani Agnieszki Maciuszek uczestniczyły w centralnym etapie II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, który odbył się w Spale. Finalistki do Olimpiady przygotowywały się pod kierunkiem nauczycieli Małopolskiej Szkoły Gościnności: Kariny Chlebdy, Justyny Piechnik i Wojciecha Pałki.

Joanna Szczurek zdobywając 52 punkty zajęła 17 miejsce, natomiast Kamila Bilińska z 49 punktami zajęła 21 miejsce. Uczennice naszej szkoły odniosły wielki sukces jednak nie zakwalifikowały się do ścisłego finału olimpiady. 

Uczestnicy etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Turystyce otrzymali zaświadczenia, które upoważniają ich do przyjęcia na studia związane z turystyką i geografią oraz zostali zwolnieni z teoretycznej części egzaminu zawodowego. 


 

Kolejny sukces uczennic ZSP MSG w II Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce

Joasia Szczurek z kl IIIT i Kamila Bilińska z kl IIT zostały zakwalifikowane do centralnego etapu II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, realizowanej pod hasłem „Małe też może być piękne–potencjał turystyczny miejsc i obszarów"

Udział w Olimpiadzie daje możliwość:

  • sprawdzenia wiedzy i umiejętności potrzebnych do pracy w branży turystycznej,
  • poszerzania zainteresowań w zakresie turystyki,
  • zwolnienia finalistów Olimpiady z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik obsługi turystycznej
  • przyjęcia laureatów Olimpiady na wyższe uczelnie z pominięciem postępowania rekrutacyjnego

Udział w etapie okręgowym VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, której temat przewodni brzmiał: „Usługi hotelarskie w środkach transportu" zakończył się wielkim sukcesem.

Uczennica Technikum Turystyczno - Gastronomicznego kl. III H Marysia Soczówka  zakwalifikowała się do etapu centralnego, który odbędzie się w kwietniu br. w Kołobrzegu. Uczennicy  kl. II H Małgosi Irzyk  do zakwalifikowania się zabrakło jedynie 1 pkt.

W zmaganiach okręgowych udział wzięło ok. 380 uczestników ze wszystkich okręgów z całej Polski. Do zawodów III stopnia Olimpiady, czyli etapu centralnego, zakwalifikowało się 36 osób z najlepszymi wynikami. 

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! 

Opiekunowie:

mgr Justyna Piechnik

mgr Karina Chlebda


II miejsce w konkursie „Stół pięknie nakryty - fantazje serowe z Unii Europejskiej na polskim stole”

W dniu 22.XI.2014r., uczeń Marcin Maślanka z klasy III G i uczennica Iwona Majda z klasy IV H, zajęli II miejsce w XI Małopolskim Konkursie pt. „ Stół pięknie nakryty - fantazje serowe z Unii Europejskiej na polskim stole”. Dodatkowo Marcin Maślanka zdobył jeszcze jedną nagrodę – tytuł najlepszego kucharza! 

Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie. W konkursie wzięło udział 14 drużyn z różnych szkół Małopolski. Każda drużyna liczyła 2 osoby. Jedna z nich była odpowiedzialna za przygotowanie i sporządzenie potrawy z serów, natomiast zadaniem drugiej osoby było przygotowanie drinka i nakrycia stołu zgodnie z tematyką.

Nasza potrawa to „Serowa impresja”, a napój to „Owocowe marzenie”. Z przygotowania potrawy i nakrycia stołu uzyskaliśmy największą liczbę punktów spośród wszystkich drużyn!

Jesteśmy bardzo dumni z sukcesów naszych uczniów. Gratulujemy im i życzymy powodzenia w następnych konkursach.

Opiekunowie: Małgorzata Bergel, Anna Stasik, Adam Bieńko


OLIMPIADA WIEDZY O TURYSTYCE
Uczennice Technikum Turystyczno - Gastronomicznego w fiale Olimpiady Wiedzy o Turystyce

Uczennice Technikum Turystyczno - Gastronomicznego kl. II TB Edyta Spórna oraz Iwona Filiciak reprezentowały naszą szkołę w centralnym etapie Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Turystyce - zmagania toczyły się w Łodzi.

W dniach 10-11 kwietnia 2014 r. uczennice rywalizowały w zmaganiach finałowych Olimpiady Wiedzy o Turystyce  kolejno rozwiązując testy, przedstawiając  prezentacje multimedialne projektów produktów turystycznych, opracowując program jednodniowej wycieczki zagranicznej wykorzystując materiały obcojęzyczne. 

Edyta Spórna zdobyła 5 miejsce uzyskując tytuł finalisty oraz  indeks  Uniwersytetu Łódzkego.

Iwona Filiciak była bardzo blisko zakwalifikowania się do ścisłego finału - zajeła 16 miejsce /kwalifikowało się 15 osób/

Serdecznie gratulujemy!!!

Opiekunowie:
Wojciech Pałka
Karina Chlebda


KONKURS JĘZYKA OBCEGO ZAWODOWEGO

7 marca dwie uczennice naszego Technikum: Edyta Spórna i Gabriela Lenartek wzięły udział w czwartej edycji konkursu języka angielskiego zawodowego organizowanego przez Technikum Turystyczno-Gastronomiczne z Zakopanego.

Do etapu finałowego konkursu zgłoszonych zostało 7 drużyn dwuosobowych. Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie prezentacji multimedialnej dotyczącej przygotowania tygodniowej wycieczki oraz przeprowadzenie scenki w recepcji.

Nasze uczennice spisały się doskonale, zajmując ostatecznie bardzo wysokie, drugie miejsce. Dziewczyny dostały wartościowe nagrody rzeczowe oraz darmowy wstęp do term Bukowina.


OLIMPIADA WIEDZY O TURYSTYCE - AWANS DO ETAPU CENTRALNEGO

Trwa pierwsza, pilotażowa edycja Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której temat przewodni brzmi: „Turystyka – przepis na sukces". Uczennice Technikum Turystyczno - Gastronomicznego kl. II TB Edyta Spórna oraz Iwona Filiciak zajęły kolejno 6 i 13 miejsce na około 200 uczestników ze wszystkich etapów okręgowych w Polsce, uzyskując tym samym awans do etapu centralnego. Do zawodów III stopnia Olimpiady, czyli etapu centralnego, zakwalifikowały się 33 osoby z najlepszymi wynikami. 

Część pisemna składała się z 40 zadań obejmujących materiał z zakresu marketingu, geografii turystycznej, obsługi ruchu turystycznego, prawa w turystyce. Etap praktyczny polegał na opracowaniu programu trzydniowej wycieczki krajoznawczej do Pragi dla kontrahenta z Polski. Podczas tego etapu należało wykazać się znajomością atrakcji turystycznych stolicy Czech oraz znać zasady kalkulacji imprez turystycznych.

 Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

zsp.edu.pl