Cookies i polityka prywatności

Polityka Prywatności

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach przywiązuje szczególną wagę do poszanowania prywatności użytkowników serwisu zsp.edu.pl, zwanego dalej „Portalem”. W związku z powyższym ZSP MSG wdraża poniższą Politykę Prywatności i zachęca każdego użytkownika serwisu do zapoznania się z nią:

  1. Korzystając z Portalu użytkownik akceptuje niniejszą Politykę Prywatności.
  2. Dane osobowe w Portalu mogą być gromadzone poprzez następujące działania:
    • informacje podawane w formularzach zamieszczonych w Portalu,
    • informacje zbierane w sposób automatyczny podczas korzystania z Portalu, tj.:
      • informacje zapisywane automatycznie w logach serwerów oraz Portalu, np. adres IP, żądanie strony wysyłane przez użytkownika, data i godzina żądania, typ przeglądarki, język przeglądarki, dane urządzenia, typ systemu operacyjnego,
      • pliki „cookies” – niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez Portal na urządzenie użytkownika odwiedzającego Portal (np. komputer, smartfon).
  1. Informacje zbierane w sposób automatyczny służą do realizacji następujących celów:
    • administrowania serwerami i Portalem,
    • zapewnienia bezpieczeństwa oraz ochrony danych i Portalu,
    • zapewnienia świadczenia użytkownikowi określonych usług,
    • dostosowanie Portalu do potrzeb użytkowników,
    • tworzenie statystyk oglądalności podstron Portalu,
    • utrzymanie sesji użytkownika (po zalogowaniu), dzięki czemu użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać Loginu i Hasła
  1. Pliki „cookies” służą do realizacji następujących celów:
    • zapewnienie prawidłowego działania witryn Portalu w przeglądarce użytkownika,
    • ułatwienia użytkownikowi korzystania z Portalu i dopasowania go do potrzeb użytkownika,
    • zapamiętywania indywidualnych ustawień i preferencji użytkownika,
    • tworzenia statystyk Portalu umożliwiających poznanie oczekiwań użytkowników i rozwój Portalu tak, aby ułatwić dotarcie do najczęściej poszukiwanych informacji (np. poprzez analizę zapytań z wyszukiwarek).
  1. Przeglądarki internetowe zwykle domyślnie dopuszczają przechowywanie plików „cookies” na urządzeniu użytkownika.
  1. Przykładowe pliki „cookies” i ich wykorzystanie w Portalu:
    • Pliki „cookies” służące do określenia statystyk popularności stron, ilości odwiedzin i rozkładu odwiedzin w czasie (Google Analitycs: __utma, __utmb, __utmc, __utmz),
    • Pliki „cookies” ustawiane przez serwer aplikacyjny przyznawane przy pierwszej wizycie na Portalu, usuwane po pewnym czasie braku aktywności bądź w wyniku zakończenia ustalonej czynności na Portalu, np. opuszczenie strony, zamknięcie przeglądarki, wylogowanie (JSESSIONID, LFR_SESSION_STATE),
    • Pliki „cookies” dedykowane ustawiane przez szablony:
      • używane do zapamiętania preferencji wyboru rodzaju wydarzeń w kalendarzu aktualności,
      • używane do zapamiętania preferencji wielkości czcionki, kontrastu (contrast, text-size),
      • używane w systemach głosowania.
  1. Użytkownik posiada możliwość skonfigurowania własnej przeglądarki internetowej tak, aby całkowicie lub częściowo wyłączyć przechowywanie plików „cookies” na urządzeniu. Wyłączenie przechowywania plików „cookies” może spowodować, że niektóre funkcje Portalu mogą nie działać poprawnie.

Jak zablokować pliki „cookies”:
Użytkownik może zdecydować o zapisywaniu bądź nie plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki.

    • w przeglądarce Firefox: Opcje > Prywatność
    • w przeglądarce Chrome: Ustawienia > Ustawienia zaawansowane > Prywatność > Ustawienia treści
    • w przeglądarce Internet Explorer: Narzędzia > Opcje internetowe > Prywatność (pozwala wybrać różne poziomy ochrony) > Zaawansowane
    • w przeglądarce Opera: Preferencje > Zaawansowane > Ciasteczka (pliki „cookies”)

W każdej przeglądarce ustawienia plików „cookies” ustawia się osobno.

  1. Przy korzystaniu z Portalu część danych o użytkowniku może być automatycznie zbierana i przetwarzana przez narzędzia podmiotów zewnętrznych, z których korzysta ZSP MSG. Do celów statystycznych ZSP MSG korzysta z narzędzia Google Analytics, działającego w oparciu o własne pliki „cookies”. Polecamy zapoznanie się z Polityką Prywatności Google Analytics: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl.
    Dodatkowo wykorzystywane są: wtyczki, przyciski lub inne narzędzia umożliwiające dzielenie się treścią na portalach społecznościowych, takich jak: Facebook, Twitter, Flickr, Instagram, Snapchat, mapy Google Maps, OpenStreetMaps, filmy z serwisu YouTube.
  1. ZSP MSG nie odpowiada za politykę prywatności podmiotów zewnętrznych między innymi serwisów, do których zamieszcza linki. Użytkownik powinien zapoznać się z zasadami obowiązującymi u tych podmiotów.
  1. ZSP MSG dokłada wszelkich starań, aby chronić Portal wraz z przetwarzanymi na nim danymi, m. in. przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich. W tym celu ZSP MSG stosuje fizyczne środki bezpieczeństwa, systemy bezpieczeństwa zabezpieczające dostęp do serwerów i serwisu oraz rozwiązania kryptograficzne. Dane osobowe udostępniane są wyłącznie tym pracownikom oraz podmiotom, którym są one niezbędne do realizacji zadań i są one przetwarzane wyłącznie w celach opisanych w niniejszej Polityce Prywatności.
  1. ZSP MSG jest administratorem danych przetwarzanych w związku z korzystaniem z Portalu, z wyłączeniem danych zbieranych przez podmioty zewnętrzne, o których mowa w pkt 8 i 9.
  1. ZSP MSG przetwarzając dane przestrzega przepisów o ochronie danych osobowych, w tym przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO).
  1. Dane osobowe użytkowników zabrane w celach opisanych w pkt. 3 i 4 niniejszej Polityki Prywatności będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji danego celu.
  1. Dane osobowe są przekazywane do podmiotów przetwarzających dane w imieniu administratora danych w związku ze świadczeniem usług na rzecz ZSP MSG.
  1. Użytkownikowi przysługuje prawo do żądania od administratora danych osobowych:
    • dostępu do swoich danych osobowych,
    • ich sprostowania,
    • ograniczenia ich przetwarzania,
    • przeniesienia danych do innego administratora danych,
    • wniesienia sprzeciwu.
  1. Użytkownikowi przysługuje również prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych jeśli uzna, że przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy RODO.
  1. Informacje i dane do kontaktów w sprawie danych osobowych:
    • administratorem danych osobowych jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach, ul. Zdrojowa 18, 32-400 Myślenice, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
    • dane kontaktowe do Inspektora Ochrony Danych: Magdalena Strzępek, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach, ul. Zdrojowa 18, 32-400 Myślenice, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  1. W przypadku zmiany niniejszej Polityki Prywatności, odpowiednia informacja zostanie zamieszczona na poniższej podstronie.
zsp.edu.pl