Kursy, płatne staże i szkolenia 2017
Projekt „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II” finansowany jest z Europejskiego Funduszu Społecznego Unii Europejskiej oraz Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego.
W nowej perspektywie finansowej Województwa Małopolskiego na lata 2016 – 2021 w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II” uczniowie Technikum Turystyczno-Gastronomicznego w 2016 r. odbyli staże zawodowe w hotelu Black & White w Myślenicach oraz w spółce MPL Service Sp. z o.o. w Balicach (lotnisko), w stażach uczestniczyło 37 uczniów.
Celem staży zawodowych , kursów i szkoleń w branży turystyczno-gastronomicznej jest nabycie dodatkowych umiejętności i wiedzy poza programem nauczania co na pewno podniesie poziom wyszkolenia ucznia i ułatwi zdobycie dobrej pracy.
Po zakończeniu stażu z wynikiem pozytywnym jest możliwość ubiegania się o wypłatę stypendium stażowego po złożeniu odpowiedniego wniosku w wysokości 1 500,00 zł.
Staż trwa minimum 150 godzin. Liderem projektu jest Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego natomiast Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności jako realizator projektu w roku 2017 podpisał porozumienia na zorganizowanie staży z podmiotami gospodarczymi: AMW REWITA Sp. z o.o. w Sopocie oraz ORBIS S.A. w Krakowie uczestniczyło w nich 74 uczniów z tego 43 w ORBIS S.A. i 31 w AMW REWITA Sp. z o.o. Sopot. Zgodnie z założeniami projektu uczeń może odbyć jeden staż i jeden kurs, w czasie rekrutacji pierwszeństwo mają uczniowie chcący odbyć staż po raz pierwszy.
W czerwcu 2017 odbyły się dwa kursy „Event manager” i „Gerokinezjologia w wieku starszym i opiece paliatywnej”, uczestniczyło w nich 16 słuchaczy i 16 uczniów.
W roku szkolnym 2017/2018 będą realizowane kursy:
- kelnerski z podstawami somelierstwa,
- barmański z podstawami flair,
- stylizacja paznokci i manicure,
- sporządzanie deserów i dekoracja ciast,
- savoir vivre w turystyce i hotelarstwie,
- pilotaż – gry miejskie,
- kulinarny ryby i owoce morza
Więcej informacji o projekcie kliknij tutaj oraz w pokoju nr 7.
tekst: Józef Madej
foto: NO
dodała: JJ
20/10/2017r.