Słodycz przyprawiona nutą goryczy - smak kwietnia w MSG

 Ocalić od zapomnienia – uroczystości związane z rocznicą katyńską

 

Zgodnie z tradycją każdego roku w kwietniu odbywają się w naszej szkole uroczystości upamiętniające tragedię katyńską.  W tym roku uczniowie klas pierwszych i drugich zaproszeni zostali na dwuczęściowe spotkanie – część oficjalną ze złożeniem kwiatów pod Dębem Pamięci oraz prezentację i film przybliżający sylwetkę Stanisława Pazgana.


 Podziel się smakiem –  kulinarny projekt Zwolnionych z Teorii

 

Kwiecień to również wzmożona działalność uczniów skupionych wokół projektu Podziel się smakiem. Jest to inicjatywarealizowana w ramach olimpiady pt. „Zwolnieni z teorii”. Na swoim facebookowym profilu twórcy projektu wyjaśniają, że nazwa działalności wzięła się głównie z uczniowskich pasji kulinarnych i że chcieliby przypomnieć Polakom tradycyjne potrawy, o których większość z nas nie pamięta, czy też ich po prostu nie zna.

Podziel się smakiem ma na celu organizowanie spotkań miłośników gotowania, którzy będą prezentować swoje potrawy regionalne. Twórcy projektu  obiecują, że na takich spotkaniach będzie ciekawie i twórczo: będzie można posłuchać historii potraw, pozyskać przepisy , degustować dania oraz zaprzyjaźnić się z wyjątkowymi ludźmi.

Podziel się Smakiem  z Michałem Kurkiem z klasy 2G na czele było organizatorem trzech kwietniowych wydarzeń – Warsztatów Wielkanocnych – Wielkanocne Smaki z Głogoczowa, warsztatów Fit Food dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 w Myślenicach oraz spotkania z dietetykiem - Karolem de Costą –dla uczniów MSG.


 

 

Wielkanocne warsztaty Podziel się smakiem przeznaczone dla uczniów Gimnazjum nr 1 w Myślenicach rozpoczęły się wykladem Michała Kurka, który w krótkiej prezentacji przedstawił najważniejsze zwyczaje Wielkanocne oraz typowe polskie potrawy świąteczne. Zebrani mogli się dowiedzieć również o sposobie ich przygotowania i innych ciekawostkach kulinarnych.

Następnie uczniowie zostałi podzieleni na podzieleni na 4 grupy i udali się do sal na swoje stanowiska pracy. Każda grupa przygotowywała inne potrawy. Pierwsza zajęła się wypiekaniem świątecznych serników, druga przygotowywała żurek świąteczny na zakwasie z boczkiem i białą kiełbasą, trzecia „produkowała” świąteczne pasztety z jajkiem, a czwarta piekła chleby z siemieniem lnianym, pestkami dyni oraz słonecznikiem. Dodatkowo grupa dziewcząt znalazła również czas, by z dostępnych składników przygotować muffinki świąteczne.

 Pod czujnym okiem pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa, które aktywnie uczestniczyły w projekcie oraz uczniów naszej szkoły gimnazjaliści rozpoczęli „zmagania kuchenne”.

Praca i przygotowanie potraw zajęły w zależności od grupy od 1,5 do 2,5 godzin. Pracy towarzyszył oczywiście dobry humor i była to świetna zabawa!



 Jak jeść, to dobrze!

Wykład na temat zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej miał miejsce 27 kwietnia. Prowadził go Karol Da Costa - dietetyk i trener personalny, który współpracuje m.in. z Arturem Szpilką.
Opowiadał o zaletach płynących z regularnych treningów i dobrych nawyków żywieniowych. Obalił kilka mitów, które powszechnie panują wśród ludzi, takich jak jedzenie wieczorem, ''niezdrowe tłuszcze'', czy ''niezdrowe słodziki''. Głównym tematem było też odchudzanie - w jaki sposób powinno się odbywać i to jakie błędy często popełniają osoby, które chcą zrzucić tak zwaną ''oponkę'' z brzucha, co z pewnością zmieniło podejście niektórych słuchaczy. Uczniowie i nauczyciele mogli zadawać pytania na intrygujące ich tematy związane z żywieniem. Na koniec można było zrobić zdjęcie i porozmawiać chwilę z Karolem w mniejszym gronie. Ogólnie było to bardzo ciekawe i wartościowe spotkanie i myślę że każdy wyniósł z niego coś dla siebie i może zmieni swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe na lepsze.


 Sposób na nudę – animacje czasu wolnego

21kwietnia 2017 r.  w ramach  zajęć z animacji czasu wolnego odbyło się szkolenie przeprowadzone przez firmę Animatorcenter z Krakowa. W zajęciach uczestniczyli uczniowie klas technikum oraz liceum. Spotkanie miało na celu podstawowe przygotowanie uczniów do pracy z dziećmi i młodzieżą w kurortach wakacyjnych, hotelach oraz klubach dziecięcych. Zdobyte umiejętności z pewnością ułatwią znalezienie pracy

Tekst: Justyna Piechnik


 „Jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi luby!” - żywe lekcje biologii

Większość z nas uważa gady za istoty obrzydliwe, niebezpieczne, stanowiące zagrożenie dla ludzi, ale są to tylko mity, w które niestety wierzy duża liczba osób. Aby pozbyć się tych stereotypów,  w naszej szkole na przełomie marca i kwietnia odbyła się lekcja biologii z żywymi okazami węży. Uczniowe osobiście mogli się przekonać, że te zwierzęta wcale nie są obrzydliwe, ale przyjemne w dotyku. Wśród prezentowanych gatunków swoim pięknym wyglądem odznaczali się boa albinos zwany ,,Guciem”, pyton królewski ,,Julek” oraz pyton olbrzymi o imieniu ,,Baśka”. Informacje o sposobie odżywania, rozmnażania, poruszania się i innych czynnościach życiowych przekonały nas, że stereotypy o tych zwierzętach, w które do tej pory wierzyliśmy to sterta kłamstw i bzdur. Gady to ciekawe i inteligentne zwierzęta, które warto chronić!


 Traktem królewskim na kawę i homara

27 kwietnia 2017r. odbyła się wycieczka do Krakowa klasy 1G. Uczniowie mieli okazję uczestniczyć w lekcji historii oraz warsztatach gastronomicznych.  Najpierw grupa przeszła traktem królewskim zwiedzając po drodze Hotel pod Różą,  Kościół Mariacki, Sukiennice i Wawel, a następnie 1G odwiedziła restaurację Albertina&Wine  słynącą z dobrego wina, ryb i owoców morza. Uczniowie pod okiem szefa kuchni przygotowywali homara. Ostatnim punktem programu była wizyta w palarni kawy Coffee Proficiency. Wycieczkę specjalnie na tę okazję przygotowało szkolne Biuro Podróży Tytus Travel.


 Matematyczne perełki

 

Choć od samego Konkursu o Zloty Indeks Politechniki Krakowskiej  minęło już trochę czasu – przypominamy o osiągnięciach naszych dwóch absolwentek.
Klaudia Ulman i Magdalena Nędza, obie z klasy III B LO, zostały laureatkami II stopnia tego konkursu w zakresie matematyki. Otrzymają one dodatkowe 50 punktów podczas rekrutacji na wybrany kierunek studiów prowadzony przez Politechnikę Krakowską. Gratulujemy.

 

zsp.edu.pl